Solar koffie

Dit hybride solar/electrische koffiezetapparaat kan werken op warmte van de zon.
Van een ouderwets electrisch koffiezetapparaat is de bodem verwijderd, en het verwarmingselement zwart gemaakt. Door het koffiezetapparaat op het brandpunt van een (met reflecterende folie beplakte) satelietschotel te zetten, wordt het element verwarmd door het geconcentreerde zonlicht. Daardoor gaat, net als bij elektrische opwarming, het water doorlopen; en wordt de koffie gezet.
Als de zon niet schijnt, kan altijd nog de stekker in een stopcontact gestoken worden.

De meeste koffiezetapparaten zijn elektrisch. Bij Espressomachines is een deel van de electriciteit vaak nodig voor een pomp, om de nodige druk op te bouwen. De rest wordt gebruikt om het water op de juiste temperatuur te brengen.
Maar, een simpel filterkoffiezetapparaat  gebruikt alleen maar stroom om water te verwarmen. Die opwarming zet het proces in gang, zonder dat er een (electrische) pomp nodig is. Stroom is hier dus op zich niet nodig; alleen opwarming.


Zonlicht levert ruim 1000 Watt aan energie, per vierkante meter aardoppervlak.
Zonnepanelen kunnen daarvan niet veel meer dan 200 watt (per m2) oogsten. Om koffie te zetten, hebben we dus heel veel m2 zonnepaneel nodig; ofwel accus om de stroom op te sparen, tot er genoeg is om electrisch koffie te zetten.
Daarentegen kan reflecterende folie meer dan 90 procent van van de zonne-energie 'oogsten', door het licht te reflecteren naar een te verwarmen object.
Als we 'duurzaam' koffie willen zetten, ligt het gebruik van zonnepanelen dus niet erg voor de hand.


Toch zijn er op internet bijna alleen ontwerpen voor 'solar' koffiezet-apparaten te vinden, die bestaan uit een zonnepaneel, een accu en een koffiezetapparaat. Dus: zonnewarmte met dure zonnepanelen omzetten in stroom, die opsparen in een mileubelastende accu, en vervolgens de stroom weer omzetten in... warmte!

Dit apparaat toont, dat energie besparen slimmer kan: zonnewarmte direct gebruiken om te verwarmen. Dat is altijd duurzamer, en beter voor de portomonnee, dan groene stroom verbruiken om electrisch koffie te zetten. Door geknutsel met afvalmateriaal blijkt zonneenergie efficienter te 'oogsten' te zijn, dan met dure (PV-) zonnepanelen.

1 opmerking:

  1. sorry waar is dat zonnepaneel, are you kidding in NL voornamelijk bewolkt, ik wil altijd koffie en warm water en koken. waar is die setup met zonnepaneel

    BeantwoordenVerwijderen